(★ 1913- ✝ 1966)
Johannes Nicolaas Beverwijk werd geboren op 7 januari 1913 in Utrecht.
"Verbonden voor den Overzeeschen militairen dienst, zoowel in als buiten Europa voor vijf jaren, ingaande met den dag van geschiktbevinding voor uitzending; toegelaten als soldaat. Is ingeschreven voor den dienstplicht voor de lichting van het jaar 1933 voor de gem. Utrecht onder no.78 (Buitengewoon dienstplichtige)"
Vertrek naar Batavia, Indonesië, met m.s. Johan van Oldenbarnevelt, waar hij op 19 oktober 1935 aankomt.
Geplaatst bij het 14e Bataljon Infanterie te Buitenzorg (Bogor) als fuselier.
Hij trouwde in 1937 met Lilian Josefine Gernler (*1911-x1991, zie Stamboom Gernler) te Buitenzorg (Bogor), Indonesië.
Hendrika Josephine Beverwijk geboren in Bogor, Indonesië.
Japan valt Indonesië aan op 15 december 1941, maar landt pas op 1 maart 1942 op Java.
Gevangengenomen te Tjimahi (Cimahi) door de Japanners. Volgens zijn interneringskaart verbleven zijn vrouw en oudste dochter aan Tjilendek(weg) 8 te Buitenzorg.
Op 4 januari 1943 werd hij in Batavia (Jakarta) met een groep van 994 Nederlanders naar Singapore verscheept met het schip Harugiku Maru I. Deze groep werd aangeduid als "Java Party 7" (pdf), de zevende groep krijgsgevangenen van Java. Zij kwamen op 7 januari 1943 aan in Singapore, waar ze in het Changi-kamp (pdf) werden geïnterneerd. Vanuit dit kamp vertrokken treinen naar de Birma-spoorweg en een deel van Java Party 7 is daar naar toe gebracht, maar Johannes Nicolaas Beverwijk is na een paar maanden doorgestuurd naar Japan.
Op 26 april 1943 (volgens zijn interneringskaart op 25 april 1943) werd hij verscheept van Singapore naar Japan met het vrachtschip Kyokko Maru (pdf) in een groep van 400 Nederlanders.
Volgens de interneringskaart komt hij op 20 mei 1943 aan in Japan, volgens andere bronnen kwam de groep krijgsgevangen op 21 mei 1943 aan in de buurt van Nagasaki. Uiteindelijk werd hij geinterneerd in Fukuoka 7B (pdf). Eerder werd dit kamp ook wel Fukuoka 16B en Fukuoka 10D genoemd. Het kamp bevond zich tussen de plaatsen Futase en Iizuka, 20 kilometer ten oosten van Fukuoka, in een gebied van kolenmijnen. Veel krijgsgevangenen werden te werk gesteld in de kolenmijnen en de fabrieken. Meer informatie over dit kamp is hier (pdf) te vinden en hier (pdf) zijn drie rapporten van Luitenant J.F. Wilkens met informatie over de dagelijkse gang van zaken in het kamp.
Twee dagen na de capitulatie van Japan, verklaarde Indonesië zich onafhankelijk.
Op 21 september werd hij overgedragen aan Colonel Owen Griffin in de haven van Nagasaki. Over deze reddingsmissie schreef een bemaningslid van de USS Haven een uitgebreid verslag (pdf). De USS Haven vertrok op 26 september 1945 met 9200 ex-krijgsgevangenen naar Okinawa. Vanuit daar doorgereisd naar Manilla.
Ingedeeld als soldaat tweede klasse te Balikpapan (op Borneo).
Ingedeeld als soldaat bij het 50e bataljon te Singkang.
Overgeplaatst naar Makassar.
Vertrek naar Amsterdam vanuit Batavia, met m.s. Maetsuycker wegens ziekteverlof, waar hij op 15 juni 1947 met vrouw en dochter aankomt. Ze wonen vervolgens op de Brederostraat 28 te Leiden.
Vertrek uit Amsterdam naar Batavia, met m.s. Groote Beer, waar hij op 22 april 1948 aankomt.
Ronald Henry Michel Beverwijk geboren in Den Haag.
Het gezin reist naar Nederland op de m.s. Skaugum en komt daar op 15 augustus 1950 aan. Ze wonen dan tijdelijk aan de Dorpsweg te Rotterdam.
Op de vijfde verjaardag van de Indonesische onafhankelijkheid, riep Soekarno de eenheidsstaat uit.
Jean Beverwijk geboren in Weesp.
Johannes Nicolaas Beverwijk overleed op 31 mei 1966 in Weesp.